Gas stoken
In de media wordt er veel gesproken over gas. Heeft het nog toekomst?
Wat ons betreft een onzinnige discussie. De meeste van de huishoudens gebruiken namelijk nog steeds gas. Mochten al deze huishoudens, overgaan op elektriciteit, dan is er ongekend veel extra elektriciteit nodig. Het huidige net zou dit nooit aankunnen. Zeker niet als het ook nog eens op een duurzame manier moet worden opgewekt.
Nog lang geen afscheid van gas
Tot op heden zijn er nog onvoldoende alternatieven voor gas. Ook het ombouwen van de miljoenen woningen in Nederland naar gasvrije huizen is een flinke uitdaging. Wij verwachten dus nu en in de toekomst nog lang geen afscheid te nemen van gas.
Hieronder enkele tips voor als u overweegt een gaskachel of gashaard aan te schaffen.
Tien feiten over gas stoken
Enkele belangrijke feiten die moet weten voordat u een gaskachel of gashaard gaat aanschaffen:
- Ons aardgas wordt voor een deel aangevoerd vanuit de Noordzee, Noorwegen, en diverse grote en kleine aardgasvelden in Nederland. Daarnaast is er aardgas in de vorm van LNG. Deze komt per schip vanuit het Midden-Oosten naar Nederland.
- In Groningen ( stad ) staat de gasrotonde van Europa. Nederland importeert en exporteert gas.
- Nederland heeft recent een stikstoffabriek in gebruik genomen. Om hoog calorisch gas, geschikt te maken voor Nederland.
- Elektriciteit wordt voor 60 procent opgewekt met behulp van fossiele bronnen ( met name kolen en aardgas ).
- De CO2 welke bij de verbranding van aardgas vrij komt is enorm schoon, in de glastuinbouw wordt deze CO2 gebruikt om de gewassen beter te laten groeien ( CO2 bemesting ). Dit bevestigd het feit dat de CO2 van aardgas zeer schoon is en nuttig voor alle groene bomen en planten.
- In Duitsland en België wordt momenteel op grote schaal overgeschakeld op aardgas. De reden is het feit dat aardgas veruit de schoonste fossiele brandstof is.
- De verwachting is dat er in de toekomst andere vormen van gas zullen komen, zoals het omzetten van elektrisch piekvermogen naar gas, bv. bij windmolens ( Power-to-gas ) en Bio gas en groen gas. Al deze gasvormen kunnen via het bestaande leidingstelsel worden geleverd.
- Een gesloten gashaard is een veilige en efficiënte manier om uw woonhuis te verwarmen. Uw gasverbruik zal niet toenemen met het gebruik van een gashaard, eerder afnemen.
- Een alternatief voor gasvrije woningen is (bio) propaangas in de vorm van flessen. Met 1 fles propaan van 10 kg, kan de kachel 50 à 60 uur branden. De kast voor de propaan flessen is eenvoudig in de tuin of terras te plaatsen.
- Indien uw woning in de toekomst toch gasloos wordt gemaakt dan kunt u uw gashaard vrij eenvoudig laten ombouwen naar propaangas.
Hout stoken
Bij van Wijk Warmte leveren we de nieuwste soorten houtkachels. Onze houtkachels vallen onder de norm EcoDesign, de wettelijke eisen per 1 januari 2022. Zo heeft u niet alleen nu, maar ook in de toekomst plezier van uw houtkachel.
Cursus verantwoord hout stoken
Hoogste kwaliteitsnormen voor houtkachels
Ruimteverwarming van woningen is slechts voor 1,2% verantwoordelijk voor uitstoot van fijnstof in Nederland. Verwarming door houtkachels maakt hier maar een zeer gering deel van uit.
De haardenbranche heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in moderne en schone verbrandingstechnieken. Moderne gesloten haarden stoten tot 85% minder fijnstof uit dan een open haard
Hieronder enkele tips voor als u overweegt een houtkachel of houthaard aan te schaffen.
Tien feiten over hout stoken
Enkele belangrijke feiten die moet weten voordat u een houtkachel of houthaard gaat aanschaffen:
- Koop een haard of kachel die is voorzien van het Ecodesign 2022 keurmerk. Dit keurmerk is verplicht en geeft aan hoe schoon en efficiënt de haard of kachel is.
- Zorg voor een goed functionerende schoorsteen. Indien u een schoorsteen heeft, laat deze eerst controleren door de erkende vakman.
Heeft u geen schoorsteen, kies dan voor een goedgekeurde en geïsoleerde schoorsteen. - Stook uitsluitend droog en schoon hout. Hout van loofbomen ( behalve populier en wilg ) zijn de beste houtsoorten. In ieder geval nooit geverfd hout, nat hout, geïmpregneerd hout, verlijmd hout etc.
- Gebruik goede aanmaakblokjes en nooit kranten of vloeistof.
- Een goed stookgedrag begint bij u zelf. De haard aansteken volgens de “zwitserse methode”, het vuur van bovenaf aansteken. Zie ons filmpje van de Groene stoker op deze website. De haard in het begin goed opstoken. Aan het eind van het stoken de luchttoevoer helemaal open zetten.
- Bij het verstoken van hout komt CO2 vrij. Dit is exact dezelfde hoeveelheid CO2 welke vrij zou komen bij het verrottingsproces van de boom. Hout stoken is dus CO2 neutraal.
- Als er weer een nieuwe boom wordt aangeplant neemt deze boom vervolgens de CO2 weer op. Hout is een hernieuwbare brandstof, biomassa noemen we dit.
- Iedere haard of kachel welke voorzien is van het Ecodesign heeft een zeer lage fijnstof uitstoot. De luchtvervuiling is dus minimaal.
- Zorg dat uw haard of kachel de juiste capaciteit heeft voor woning. U zult dan optimaal en efficiënt gebruik kunnen maken van haard of kachel.
- De stralingswarmte van uw haard of kachel is een zeer aangename warmte. De directe stralingswarmte van de haard of kachel geeft een gezond binnenklimaat in uw woning. En van een knapperend houtvuur wordt toch ieder mens gelukkig.